MEDSOS: Giliran Cendol Jadi Rebutan Singapura, Malaysia dan Indonesia

Sumber: dw.com

Dunia maya heboh, pasca CNN Travel mentahbiskan cendol masuk daftar 50 makanan penutup terbaik dunia. Namun dalam daftar itu disebutkan, cendol berasal dari Singapura.

Baranews.co – Pada sore yang panas terik di Singapura, penduduk setempat mendinginkan diri dengan minuman manis dingin dan lembut ini, yang menjadi favorit di restoran tepi pantai dan jajanan di trotoar. Es santan dimaniskan dengan sirup gula aren, yang memberikannya rasa karamel. Demikian tulis CNN travel dalam mendeskripsikan Cendol yang disebutnya dari Singapura.

Cendol yang masuk daftar 50 makanan penutup terbaik dunia versi CNN Travel itu digambarkan lebih lanjut oleh CNN travel, bahwa minuman kaya rasa ini bahan dasarnya adalah tepung beras yang lembut , yang mendapatkan warna dari  daun pandan.

Namun CNN juga menulis:  versi pencuci mulut yang sangat dingin ini dapat ditemukan di seluruh Asia Tenggara. Meski demikian, tak urung penyebutan Singapura itu membuat netizen ‘mengamuk‘ di media sosial.  Tak terkecuali netizen dari Malaysia. (dw.com/swh).

Sid Latif@SidLatif
Dear CNN,
If Cendol is from Singapore, then Pasta is from Belgium, Tom Yam is from Vietnam and Dim Sum is from India.
Regards,
A Malaysian.

P/S: please note that we are deeply offended by your ignorance.

1:23 PM – Dec 4, 2018

Jika Cendol berasal dari Singapura, maka Pasta berasal dari Belgia, Tom Yam berasal dari Vietnam dan Dim Sum berasal dari India, ujarnya.

View image on Twitter

Idris Martin@IdrisMartin
Omfg @CNN, cendol is either Malaysian or Indonesian but it definitely isn’t Singaporean.
Jen Rose Smith is forbidden from eating cendol unless she goes onto a rendang and rice diet for a year and only listens to M.Nasir and Anggun during that time.
Sorry those are the rules.
4:55 PM – Dec 3, 2018

Cendol adalah bahasa Malaysia atau Indonesia tetapi jelas bukan Singapura, celotehnya.

View image on Twitter

mdamiruzri@mdamiruzri
Definitely not from Singapore! Don’t mess with Malaysian Cendol 😋
7:25 PM – Dec 4, 2018 · Cendol Nikmat Amit

Jelas bukan dari Singapura! Jangan main-main dengan Cendol Malaysia

kenny_kuek@KuekKenny
Replying to @jenrosesmithvt and 2 others

CNN Travel should have hired a more well traveled person to publish this. This definitely angers a lot of Malaysians. You should be more sensitive about the culture in this region. #Cendol is not from Singapore

kenny_kuek@KuekKenny
Dear Jen Rose, if you are not sure the origin of #Cendol then you should at least acknowledge that it’s a popular dessert in Malaysia and Singapore. Again, do your homeworks please before publishing this.
9:48 AM – Dec 4, 2018

Jika tidak yakin asal-usul #Cendol maka Anda setidaknya harus mengatakan bahwa itu adalah makanan penutup yang populer di Malaysia dan Singapura. Sekali lagi, kerjakan PR sebelum mempublikasi.

View image on Twitter

Ong Jun Ren@ongjunren08051
@CNN Cendol is NOT from Singapore…….. Singapore HAS cendol doesn’t mean its from Singapore. Maybe change it to “Cendol, Malaysia/Indonesia”?#cendol #CendolNotFromSingapore
10:12 AM – Dec 4, 2019

Cendol BUKAN dari Singapura …….. Singapura punya cendol bukan berarti dari Singapura. Mungkin mengubahnya menjadi “Cendol, Malaysia/Indonesia”?

danialdania@danialdania78
Replying to @SinarOnline

Xkisah lah… bukannya makan cendol kt malaysia kena byr sing dollar

Wangwowuwo(忘我無我)@Wangwowuwo

Singapura dulu asal bersama 🇲🇾, selepas keluar 🇲🇾… Cendol pun bawa “lari” bersama… Haha😂😂😂

🔷Klang & Pulau Pinang Punya cendol I 💙.. 😉

🇸🇬 punya Cendol.. Tak pernah try lagi…Betul ke best? 🤔 🙄

#KibarJalurGemilang #KualaLumpur #Penang #PulauPinang #tourismmalaysia pic.twitter.com/QxvabHKbav

8:57 AM – Dec 5, 2018

danialdania@danialdania78
Replying to @SinarOnline

Xkisah lah… bukannya makan cendol kt malaysia kena byr sing dollar

Wangwowuwo(忘我無我)@Wangwowuwo

Singapura dulu asal bersama 🇲🇾, selepas keluar 🇲🇾… Cendol pun bawa “lari” bersama… Haha😂😂😂

🔷Klang & Pulau Pinang Punya cendol I 💙.. 😉

🇸🇬 punya Cendol.. Tak pernah try lagi…Betul ke best? 🤔 🙄

#KibarJalurGemilang #KualaLumpur #Penang #PulauPinang #tourismmalaysia pic.twitter.com/QxvabHKbav

8:57 AM – Dec 5, 2018

Nurseha Ghazali@sehaghazalee
Semua lah singapore punya ish. Indonesia tak nak claim cendol jugak ke?
Malay Mail@malaymail

Is cendol native to Malaysia or Singapore? CNN’s latest list of ‘50 of the world’s best desserts” has said that cendol comes from Singapore. 📸: Yusof Mat Isa

View image on Twitter
6:47 AM – Dec 5, 2018

May Hera@MayHera
es cendol diklaim singapura? ya udah iklasin aja ya nak, indonesia tidak kekurangan jenis makanan. cuman cendol, asal bukan nasi padang. ya kan?
3:04 PM – Dec 5, 2018

Be the first to comment

Leave a Reply